DIY Ecosysteem clean up


Een DIY voor iedereen die zelf zijn of haar ecosysteem wil opknappen; bekijk de korte video en neem het onderstaande stappenplan door. 

Nog een video over het opknappen vind je hier.

Stappenplan:

 1. Voorbereiding
  Zorg voor de volgende tools:
  1x Grijpertje (verkrijgbaar bij de bouwmarkten). 
  Maak aan twee bamboo stokken:
  1x een lepeltje en 1x een stanley mesje vast.
  Zet een afvalbakje klaar.
  Zorg voor keukenpapier. 
  Een gieter of plantenspuit met water. 

 2. Begin met stap 3 of 4. Als het ecosysteem erg vol is, begin dan met stap 4 snoeien.

 3. Schoonmaken
  Je kunt met het grijpertje en keukenpapier de binnenkant van de fles schoonmaken, verwijder hiermee de alg en eventuele plantenresten die op het glas zitten. 

 4. Snoeien
  Pak met het grijpertje het gedeelte van de plant vast dat je wilt snoeien. Zet spanning op het gedeelte dat je wilt verwijderen en zaag met het stanley mesje de plantendelen weg.
  Zorg dat de te grote planten niet langer de andere planten belemmeren, door ze te snoeien of schuif ze desnoods een stukje op.
  N.B. snoei niet te fanatiek laat nog voldoende van de planten over 2/3 deel. Snoei tot circa een 0,5 cm boven de grond. Verwijder alle gesnoeide delen uit de fles! 

 5. Maak ruimte
  Verwijder alle afgestorven delen met het grijpertje of lepeltje. Als er ruimte voor is, kun je op de lege plek een nieuw plantje zetten.

 6. Water geven
  Geef niet te veel water*, geef de mossen een beetje water als deze heel licht van kleur zijn. Spoel met water eventueel achtergebleven delen van het glas. 

 7. Finishing touch
  Maak de binnenkant goed schoon met keukenpapier en verwijder daarmee het overtollig water van het glas. Vergeet niet om de buitenkant te laten shinnen! 

 8. Open laten
  Laat gedurende een / twee weken de dop half op de fles, zo kunnen de gesnoeide plantendelen goed helen en kan het overtollige water verdampen. 
  Heb je veel water nodig gehad om de fles goed schoon te maken? Laat dan de dop langer van de fles zodat het overtollige water weg kan. Nog steeds veel condens of natte grond, laat dan de fles langer open staan. 
  Kijk voor meer verzorgingstips hier.

Succes en mocht je vragen hebben laat vooral weten. 

*De hoeveelheid water:
Zorg dat de grond niet te nat is: de grond is dan zwart qua kleur.
Zorg dat de grond niet te droog is: de grond is dan licht bruin van kleur.
Houd de grond licht vochtig (donker bruin) en de mossen fris groen.
Te veel water: de mossen zijn dan donker groen,
Te weinig water de mossen zijn dan bruinig geel.