Ecosysteem uit evenwicht


Je hebt een mooi ecosysteem gemaakt en nu is het zaak dat het ecosysteem gaat settelen. Doorgaans kun je planten in de fles hun eigen gang laten gaan, maar soms is het nodig in te grijpen.

-Wildgroei
 Als je vreest dat het ecosysteem door zijn eigen succes (groeit heel hard) ten onder zal gaan, dan kun je de omstandigheden minder goed maken. Dat doe je door de fles minder licht te zetten en door meer water te laten verdampen. Minder licht en water stagneert de groei. Je kunt natuurlijk ook het ecosysteem opknappen met een snoeibeurt. Lees er hier meer over. 

- Er staat veel condens in de fles
Het is normaal dat er lichte condens in de fles is. Kijk regelmatig naar de fles en open de fles als er te veel condens in zit. Het meeste condens ontstaat in de ochtend en in de avond en verschijnt aan de bovenkant van de fles. Er is te veel condens als je de planten niet meer kunt zien, je kunt dan de fles openen zodat het overtollige water weg kan. 
Wanneer het ecosysteem te licht staat en te veel condens produceert, kun je het ecosysteem beter wat verder van het licht verplaatsen. Wanneer er nauwelijks condens ziet, kun je juist beter het systeem op een wat lichter plekje zetten.

- Er vallen blaadjes af
Er kunnen wat bladeren geel/bruin worden en afvallen. Dit is vaak geen probleem het kan zijn dat bij het plaatsen de plant wat beschadigd is, of dat de plant nog even moet wennen aan de nieuwe omgeving. Na verloop van tijd zal de plant ook weer nieuwe bladeren maken. De blaadjes die structureel tegen het glas zitten, zullen afsterven. Doorgaans ruimt het ecosysteem de blaadjes zelf weer op. 

- Er ontstaan witte vlekken 
Wanneer er vlekken met witte pluizen op de planten ontstaan, dan zit er een schimmel in het systeem. Verwijder de aangetaste delen door de bladeren eruit te halen. Laat de fles na de verwijdering even open staan om goed te ventileren. Om schimmel te voorkomen; zorg dat het ecosysteem op een lichte plek staat.

- Er ontstaan zwarte plekken 
Wanneer er zwarte plekken op de bladeren ontstaan en dit verder uitbreid dan zit er een schimmel in het systeem. Verwijder de aangetaste delen. Laat de fles na de verwijdering even open staan. Om schimmel te voorkomen; zorg dat het ecosysteem op een lichte plek staat! 

- Er zitten bruine / zwarte plekken op het blad 
Wanneer het ecosysteem in de volle zon staat, zullen de planten verbranden. Let dus goed op, met het wisselen van de seizoenen op de lichtinval. Het kan dus nodig zijn om het ecosysteem net als de kamerplanten juist in de winter dichterbij het raam te zetten en in de zomer juist weer wat verder weg van het raam te plaatsen. Plaats het ecosysteem nooit in de volle zon!

- Er ontstaan gele bladeren  
Wanneer de grond te vochtig is, kunnen er gele blaadjes aan de plant ontstaan. De grond is te nat wanneer de grond helemaal zwart is, donderbruin is goed. De grond hoort vochtig te zijn. Wanneer de mossen donkergroen zijn, is het systeem te nat. Als het ecosysteem te nat is, haal dan de dop van de fles en zet het ecosysteem wat lichter en laat het systeem luchten zodat het overtollige condens weg kan.

- Te droog en te warm 
Wanneer het ecosysteem te droog is, kunnen de bladeren geel en bruin worden. Als de vochtigheid niet op orde is, dan gaan de bladeren omkrullen. Wanneer de grond er droog uitziet dan kun je een klein beetje regenwater toevoegen. Als de groene mossen naar bruin verkleuren dan is het ecosysteem te droog. 
Het kan ook zijn dat de temperatuur in de fles te hoog is, dan zullen ook de bladeren aan de punten bruin worden. Bijvoorbeeld wanneer er te veel zonlicht op het systeem staat. Je kunt dan het beste even de fles opzetten zodat de temperatuur kan dalen. Zet het ecosysteem niet direct op een vloer met vloerverwarming.  

- Er ontstaan paddenstoelen 
Er kunnen paddenstoelen in het ecosysteem ontstaan. De paddenstoelen zullen uit zichzelf weer verdwijnen. Je kunt het ecosysteem eventueel wat lichter zetten om de paddenstoelen sneller te laten verdwijnen. Paddenstoelen zijn een soort schoonmakers! Met hun schimmeldraden onder de grond ruimen ze organisch materiaal op, zoals bladeren, hout en dode wormen. 

- Er verschijnen beestjes
Er kunnen beestjes in de fles zitten zoals regenworm of vliegjes. Je kunt de fles openzetten zodat het vliegje weg kan of je kunt deze in de fles laten zitten. Deze beestjes kunnen geen kwaad. Wanneer er een slak in het systeem zit kun je deze beter wel verwijderen deze kan namelijk de bladeren opeten. 

- Er is een plantje dood gegaan
Wanneer er een plantje afsterft ruimt het ecosysteem het meestal vanzelf op. Houd het wel in de gaten dat er geen schimmel in ontstaat. 

Het plantje kan dood zijn gegaan doordat:
- Er een bacterie in de fles is gekomen. 
- De wortels van het plantje of het plantje zelf is beschadigd bij het plaatsen. 
- Het plantje is te hard aangestampt in de fles. 
- Het is verdrongen door een ander plantje, de ene groeit harder of staan te dicht op elkaar.
- Het plantje heeft niet genoeg licht heeft gekregen, draai daarom regelmatig de fles.
- Er staan te veel plantjes in het systeem waardoor er te veel condens in zit en het dus constant te vochtig is. Open de fles wanneer er te veel condens in zit.