Verzorgingstips ecosysteem


Handige tips om jouw ecosysteem happy te houden: 

1 ) Zet het ecosysteem op een lichte plaats
Zet het ecosysteem op een lichte plek, maar niet in het volle zonlicht. Zorg dat er geen directe zonnestralen op het ecosysteem komen. Ongeveer 1 meter van een raam is een perfect plekje. Bij een raam op het noorden mag het ecosysteem wel wat dichterbij staan. 

2 ) Houd het condens in de gaten
Bij voldoende zonlicht is het ecosysteem in staat om voor de fotosynthese te zorgen waardoor er een kringloop ontstaat van water en zuurstof in de fles. 

Kijk dus regelmatig naar de fles. Het meeste condens ontstaat in de ochtend en in de avond. Er is te veel condens als je de planten niet meer kunt zien, je kunt dan de fles openen zo lang als nodig is, zodat het overtollige water weg kan. 

Het ecosysteem houdt van lekker warm en een hoge luchtvochtigheid. De ideale temperatuur is tussen de 15 graden en 27 graden. Hoe meer licht hoe harder de planten zullen groeien en hoe meer condens er wordt afgegeven. Wanneer het ecosysteem te licht staat en te veel condens produceert, kun je het ecosysteem beter wat verder van het licht verplaatsen. Wanneer er nauwelijks condens ziet, kun je juist beter het systeem op een wat lichter plekje zetten.

3) Draai de fles regelmatig
De plantjes groeien het liefst richting het licht. Draai het ecosysteem dus regelmatig een slag zodat alle plantjes evenveel licht ontvangen. Daarnaast slaat het waterdamp neer op de meest koude kant van de fles. Het draaien van de fles is ook van belang zodat voldoende water bij alle plantjes neerkomt. Wanneer de plantjes te hard groeien en tegen het glas aankomen kan het ecosysteem gesnoeid worden. 

4) Water geven 
Waarschijnlijk heeft het ecosysteem na 4 maanden of 6 maanden wat extra water nodig.  Wanneer de mossen bruinig zijn en niet meer fris groen dan is het ecosysteem te droog. Kijk naar de plantjes hangen ze een beetje slap dan is er meer water nodig. De grond hoort ook altijd licht vochtig te zijn. Wanneer je water gaat toevoegen, gebruik dan gefilterd water of regenwater. Een kopje is ongeveer voldoende. 

Heb je vragen of heeft het ecosysteem onderhoud nodig? Bekijk hier de meest gestelde vragen of kom dan langs tijdens een 'touch up' of neem gerust contact op met Floriset via 06-24423599 of via info@floriset.nl. Veel plezier met het ecosysteem!

Verzorging ecosysteem in fles